Menu Close

O ZAGREBU

Kako bi Vam mogli dočarati Zagreb najbolje je krenuti od grba grada Zagreba. Grb grada Zagreba predstavlja utvrđeni grad s otvorenim vratima koji želi dobrodošlicu svima.

Staro ime Zagreba je Agram od kuda dolazi naziv za Zagrepčane Agrameri. Starosjedilac Zagreba naziva se Purger što dolazi od njemačke riječi Burger – stanovnik utvrđenog grada.

Da bi Vam predstavili grad Zagreb možda je to najbolje za početak s par brojeva.

Grad se smjestio na južnim padinama planine Medvednica, čiji je najviši vrh Sljeme (1033 m/nm). Glavna gradska rijeka je Sava, a zemljopisne koordinate su 45°49′N i 15°59′E. Površina grada je 641.32 kvadratnih kilometara i po popisu stanovništva iz 2011. godine broji 790.017 građana od ćega je 420.678 žena. Grad Zagreb je zeleni grad, a u Zagrebu postoji 165 000 stabala, koja pokrivaju 14 milijuna četvornih metara površine. Ima 18 000 klupa za sjedenje uz zelene površine. Od 266 vrsta drveća, najčešće su: obična breza, gorski javor, javorolisna platana i crni bor. Javni gradski prijevoz u Zagrebu čini mreža tramvajskih i autobusnih linija, gradsko-prigradski vlakovi te taksi vozila.

Zanimljivosti o gradu Zagrebu:

Dan Grada Zagreba obilježava se 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, odnosno – njegove zaštitnice.

Grički top pucnjem označava podne od 1. siječnja 1877. godine.

Jeste li čuli za Lenuzzijevu potkovu? Ime je dobila prema arhitektu Lenuzziju, a naziva se još i Zelenom potkovom. Sastoji se od sedam trgova – parkova, a čine  je Zrinjevac, tj. Zrinski trg, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg maršala Tita.

Puno ime Zagrebačke katedrale je Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

 Zagrebačka uspinjača koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim, smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

 Ulična rasvjeta na Gornjem gradu ima vlastitu tradiciju, koja se ne oslanja na električnu energiju. 217 plinskih svjetiljki koje osvjetljavaju stare ulice pale se ručno jedna po jedna od 1863. godine.

 Od svih gradova u svijetu, Zagreb ima najviše muzeja po glavi stanovnika, što mu je i priskrbilo nadimak ‘grad muzeja’.

Zagreb je abecedno posljednji glavni grad na svijetu.

Svaki grad ima svoj dijalekt pa tako i Zagreb. Purgerski rječnik je šarmantna mješavina turcizama, germanizama i anglizama koja je izražena u svijetu gastronomije. Zaštitnica grada je Majka Božja od Kamenitih vrata.
Ukoliko u podne čujete topovski pucanj nemojte se uplašiti. Mi Zagrepčani tako svaki dan obilježavamo podne od 1.1.1877. godine. Grad se razvio na sjevernoj obali rijeke Save do kuda je sezala granica Napoleonskih provincija, a 1960. godine širi se na južnu obalu.
Zagreb se prvi puta u pisanim dokumentima spominje 1094. godine. Povijesno gledano Zagreb je nastao nastao na dva brežuljka na kojima su se razvila 2 utvrđena naselja Kaptola – crkvenog naselja i Gradeca – građanskog naselja. 1850 ujedinjeni su u jedinstveni grad. Zlatna bula Bele IV. je povelja kojim je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada.